Talam Cendol

Dengan adanya pengukus tangkap muat ni, so resepi percobaan pertama ialah TALAM CENDOL. Sebenarnya ini kali ketiga aku try buat kueh ni. Tp kukus guna rice cooker. hasilnya, cm xsemenggah sbb air slalu je kering. Kukis guna api lagi bagus sbb kita boleh kawal api dia.

Bahan utk lapisan bawah: (Gula Merah)
1cawan tepung beras
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
3 cawan air
garam secukup rasa

Bahan utk lapisan atas : (cendol)
1 cawan cendol
1 cawan tepung beras
3 sudu makan tepung jagung
3 cawan santan pekat
garam secukup rasa

Cara membuat lapisan bwah:
1. Panaskan kukusan.
2. Gaulkan sume bahan utk lapisan bawah dlm kuali x lekat, kacau smpi nmpk wap
3. Tuang ke dlm loyang yg dah disapu dgn minyak (aku gune planta je)
4. Kukus dlm 30 minit

Cara membuat lapisan atas:
1. Gaul sume bahan kecuali cendol
2. Tapis dlm kuali x lekat dan kacau smpi nmpk wap
3. Tutup api n tuang atas lapisan bwh yg da dicakar, tuang cendol skali tau
4. Kukus lg 20 minit ( aku wat 30 minit)
5. Siap!

sumber : chef Hanieliza


Comments

Popular posts from this blog

Tasik Bera

Feather Shampoo

Dadih Coklat